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Introduction 
The Costs Lawyer Standards Board (CLSB) welcomes the LSB’s review of its approach to considering 

applications to alter regulatory arrangements under Schedule 4 to the Legal Services Act 2007 (the 

Act).  

Overall we agree with the proposals and are supportive of efforts to improve certainty and efficiency 

in the process for making changes to regulatory arrangements. We find the provision of optional 

proformas particularly useful in understanding the LSB’s expectations and were pleased to see 

proformas included in the draft guidance.  

We have two main observations on the proposals and we would encourage the LSB to consider these 

when finalising its rules. They relate to: 

• the lack of specified criteria for directing that an alteration should be treated as exempt; 

• some discrete areas in which further clarity would be welcome around the definition of 

“regulatory arrangements”. 

In responding to this consultation, we have focused on the above observations and thus we have 

answered question 4 and, jointly, questions 1 and 5.  

Question 4: Do you have any comments on the process for requests for exemption? Do you 

have any comments on draft rules 15 to 17? Do you have any comments on the associated 

Guidance? 
Paragraph 30 of the consultation document explains that a key driver behind the new rules is to 

establish “a clear distinction between” applications for approval of alterations to regulatory 

arrangements (approval applications) and requests for the LSB to direct that an alteration is an 

exempt alteration (exemption requests). We agree that such clarification would be helpful for both 

the regulators and the LSB.  

The criteria against which the LSB must assess approval applications are clearly set out in the Act, via 

the refusal conditions in paragraph 25(3) of Schedule 4. However, those refusal conditions do not 

apply to exemption requests; exempt alterations are by definition outwith the scope of any 

assessment against the refusal conditions. Instead, paragraph 19(3) of Schedule 4 to the Act simply 

provides that “an exempt alteration is an alteration which the Board has directed is to be treated as 

exempt for the purposes of this paragraph”. The LSB’s proposed rules adopt this definition by 

reference. In order to know whether an alteration is exempt, regulators (and members of the public) 

therefore need to understand the circumstances in which the LSB will direct that an alteration is 

exempt.  
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Proposed rule 17 sets out the information that must be provided in an exemption request. The list 

includes (at subparagraph (d)): “details of why the approved regulator considers the alteration is … 

appropriate for an exemption direction”. Rule 6 provides that, where a regulator does not include 

these details in the exemption request, the request is not properly made. The onus is therefore on the 

regulator to explain to the LSB why the alteration should be exempt.  

Given the above, our question is this: against what criteria will the LSB determine whether an 

alteration is appropriate for an exemption direction? And, similarly, what details is the regulator 

required to provide to demonstrate why they consider the alteration is appropriate for an exemption 

direction? We feel this is fundamental to the regime, but it is not covered in the rules. 

The consultation document (at paragraph 30) says that the draft guidance “details matters that 

approved regulators may consider in assessing whether a proposed alteration is suitable for a request 

for exemption”. But we are not sure which aspect of the guidance is being referred to here.  

Paragraph 83 of the guidance provides: “Rule 17 sets out the information the approved regulator 

needs to include in a request for an exempt alteration. This is required by the LSB to assess whether 

the proposed alteration(s) is suitable for exemption. A request for exemption is to be used in 

circumstances where an approved regulator considers its alterations are suitable for exemption from 

the full approval process.” However, there is no indication of the criteria against which either the LSB’s 

assessment or the regulator’s consideration should be based.  

There are nods to factors that the LSB might take into account, as follows: 

• Paragraph 84 of the draft guidance: “The information requirements in rule 17 are similar to 

the Section E application requirements but are not as detailed given that exemptions are 

usually only applicable for minor and non-controversial changes or where time is of the 

essence.” 

• Paragraph 85: “The information set out in rule 17 is intended to focus on the significance, 

impact and risk of the proposed alteration.” 

• Paragraph 88: “An alteration may not be appropriate for exemption if for example it involves 

more than a very minor change to regulatory arrangements or raises issues that are 

potentially prejudicial to the regulatory objectives. In that case, the approved regulator may 

need to prepare and submit an application to seek approval of the alterations.” 

• In relation to general exemption directions, paragraph 57 of the consultation document: 

“General exemption directions allow approved regulators to make minor and/or low risk 

changes at short notice in a proportionate, consistent, transparent and efficient way, subject 

to requirements being satisfied”.  

On this basis, factors that the LSB might decide to take into account could include: 

• whether the alteration is “more than very minor”, “minor” or something else 

• how significant the alteration is 

• how controversial the alteration is 

• the regulator’s timeframes 

• the size and/or nature of the alteration’s impact, at least on the regulatory objectives, and 

possibly on other matters 

• the degree of risk associated with the alteration 
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If these are intended to be the criteria for assessment, then it is important for this to be made explicit. 

It seems to us that these (or other) criteria should be set out in the rules, with the guidance providing 

examples of types of alterations that might or might not be exempt. We would also welcome 

clarification as to how the criteria will be applied, when they will be applied (usually or always?), how 

they interact with one another (are they cumulative, mandatory?), and an indication of the thresholds 

below/above which an alteration would become exempt. 

Without this clarification, the rules cannot sensibly impose an obligation on regulators to predict – 

and justify with reasons – whether an exemption is appropriate in any given case. It also hinders the 

LSB’s ability to meet its stated objective of establishing a clear distinction between alterations that are 

exempt and alterations that are not.  

We note that the proposed guidance states (at paragraph 28) that, if an approved regulator is in doubt 

as to whether its alteration is appropriate for exemption, it should consult with the LSB. We of course 

appreciate the need to consult with the LSB in cases that are novel or unclear and we welcome the 

opportunity to do so. However, in the generality, we would be concerned if the LSB’s intention was to 

substitute individualised consultation for the publication of objective criteria.  

Finally, we note that paragraph 89 of the guidance sets out the LSB’s expectation that regulators will 

provide all information required under rule 17 with their exemption request, and this is reflected in 

the optional proforma. However, the proforma does not seem to require the regulator to provide any 

information about why an exemption is appropriate, despite this being a requirement under rule 

17(d). Assuming that the LSB does adopt clear criteria in the final version of the rules against which a 

regulator can provide such information, the LSB might wish to consider adding a box into the proforma 

to cover this. 

Question 1: Do you have any comments on draft rules 1 to 4? Do you have any comments on 

the associated draft Guidance?  

Question 5: Do you have any comments on the proposals and scope for new general exemption 

directions?  
The rules adopt the definition of “regulatory arrangements” that is set out in section 21 of the Act. 

The scope of the term “regulatory arrangements” has caused some confusion in the past and we 

welcome the LSB’s attempt in the guidance (at paragraphs 19 to 24) to flesh out the statutory 

definition. We also appreciate that it is a difficult concept to define in strict terms.  

That said, there are three discrete areas in which we feel further clarification would be helpful.  

1. The status of internal documents and forms 

Paragraph 23 of the guidance provides as follows: 

“Ordinarily, changes to guidance or policy documents that do not impose mandatory 

requirements will not be considered to be regulatory arrangements and therefore will not 

require LSB approval. However, there may be circumstances where guidance or policy 

documents fall within the meaning of an alteration or alterations to regulatory arrangements 

requiring LSB approval. The focus ought to be on content and intent, rather than what a 

particular document might be labelled as. This is most often relevant in circumstances where 

an approved regulator proposes to issue guidance that impose obligations on or in relation 

to regulated persons that are not underpinned by existing regulatory arrangements – and 

therefore likely to require approval under the Act before they can have lawful effect.” 
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This suggests that the main factor indicating that an intervention constitutes a “regulatory 

arrangement” (alongside the statutory definition) is that it imposes a mandatory obligation in relation 

to the regulated community.  

The consultation document (at paragraph 58) explains the LSB’s proposals for issuing general 

exemption directions. It sets out the intention to issue a direction that will enable approved regulators 

to “make alterations to a range of internal documents, forms and standalone guidance”. We 

wondered what kinds of internal documents and forms the LSB had in mind here, given that they 

would need to impose mandatory obligations to fall within the scope of regulatory arrangements.  

In relation to internal documents, perhaps the intention is for this to cover documents that are 

considered “internal” but are nevertheless published, given that regulators could not impose 

mandatory obligations without informing those affected. And perhaps a form could impose a 

mandatory obligation by, for example, prescribing the submission of certain information in order to 

access a service. But these are our guesses, and we would welcome clarification around the types of 

regulatory arrangements the LSB is seeking to cover through this general exemption direction, in line 

with its definition of regulatory arrangements.  

2. The provision of draft documents with approval applications 

Proposed rule 10(h) provides that an approval application must include “any draft guide or policy that 

will support implementation of the alteration or alterations”. This is supplemented by paragraph 64 

of the guidance, which explains: 

“It also may be the case that these documents [the draft guide or policy] may fall within the 

meaning of regulatory arrangements and having them enclosed with an application will assist 

in determining this. These documents do not necessarily have to be in final form – but they 

must be sufficiently advanced to enable meaningful consideration.”  

Presumably such documents could not be considered (and ultimately approved) if it turned out they 

were regulatory arrangements but they were only in draft, which raises the question of whether a 

fresh application would be required. We would welcome clarification in paragraph 64 of the guidance 

as to how the LSB would treat draft supporting materials that turned out to be regulatory 

arrangements.  

3. Existing regulatory arrangements 

Our understanding is that the LSB’s interpretation of the term “regulatory arrangements”, as 

described in paragraph 23 of the guidance, is broader in scope than it used to be (particularly if it does 

extend to internal documents and forms). This will mean that the regulators have materials – possibly 

a significant volume of materials – that were not previously considered to fall within the scope of 

regulatory arrangements and, consequently, were not previously approved by the LSB.  

Since the definition of regulatory arrangements in the rules has not itself changed, this is not an issue 

that can be resolved by reference to the temporal scope of the new rules. It would therefore seem 

prudent to include a grandfathering provision of some kind in the guidance to account for the change 

in approach.    

 


